”The Economist: Svet u…” konferenciju kompanija “Color Media Communications” organizuje sedmi put zaredom u Srbiji i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o poslovnom i političkom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja za razvoj zemlje u narednoj godini.

Konferencija “The Economist: Svet u 2019.” održaće se 13. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu. Kao i svake godine okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celiini.

Kroz panele, prezentacije i studije slučaja istaknuti predstavnici poslovne, ekonomske, diplomatske i političke javnosti, obradiće teme i pokušati da odgovore na pitanja šta nas čeka u 2019. kada su u pitanju teme od značaja za političku i ekonomsku situaciju u Srbiji, regionu i svetu.

PROGRAM OTVARANJA KONFERENCIJE:
09.00 – 10.00
- Pozdravni govor: Maja Gojković, Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije
 

Otvaranje konferencije: Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije
 Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije
 Zoran Đorđević, ministar u Vladi Republike Srbije
 Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije
 Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji

U susret konferenciji, učesnici su rekli:

Maja Gojković, Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

Kakva će, po vašem mišljenju, 2019. godina biti za parlament?
– Mi ovu godinu završavamo dobrim budžetom, ekonomski pokazatelji nikad nisu bili bolji, što nam govori da u 2019. možemo ući s optimizmom. Međutim, biće mnogo izazova za našu zemlju, pre svega na planu očuvanja regionalnog mira i stabilnosti, posebno imajući u vidu neodgovorne poteze Prištine, koja ne želi da ukine protivpravno uvedene takse na našu robu. Još je opasnija njihova najava formiranja vojske za 14. decembar, suprotno i ustavu koji su sami doneli, kao i svim dogovorima koje imamo sa NATO-om, što čitav region dovodi u najviši stepen opasnosti. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, ali situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je teška.
Imajući u vidu sve ove okolnosti, Narodna skupština nastaviće da doprinosi stabilnosti i bezbednosti zemlje, saradnji u regionu, kao i ekonomskom razvoju zemlje u nimalo lakim okolnostima. Važan zadatak je i nastavak usaglašavanja našeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU.

U 2019. godini Skupština Srbije biće domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije. Posle 56 godina, u Beogradu će se okupiti više od 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, što će biti velika prilika kako za promociju tako i za još bolje međunarodno pozicioniranje Srbije.


Regina de Dominicis, direktorica UNICEF-a u Srbiji

“U Srbiji treba dodatno stimulisati roditelje da upisuju decu u vrtiće jer je predškolsko obrazovanje od velikog značaja za njihov dalji razvoj i ima visok stepen povraćaja ulaganja. Zato povećan upis treba da bude prioritet u svakoj zemlji. U Evropi oko 90% dece pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a u Srbiji samo 50% dece iz opšte populacije, 6% romske dece i 9% dece iz najsiromašnijih porodica. „Iako Srbija ima dugu tradiciju predškolskog obrazovanja i dobre nacionalne politike, i dalje u nerazvijenim i seoskim područjima nema vrtića, dok su u urbanim sredinama kapaciteti nedovoljni. Istraživanja UNICEF-a pokazuju i da 70% roditelja smatra kako nema potrebe da njihovo dete ide u vrtić jer imaju nekoga da ga čuva kod kuće, ne shvatajući značaj predškolskog obrazovanja za razvoj deteta i njegovo školovanje“, kaže Regina de Dominicis, direktorica UNICEF-a u Srbiji.


Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske

Koje su ključne poruke koje biste izdvojili povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa naših dveju zemalja i uputili mladim generacijama?
– Sto četrdeset godina diplomatskih odnosa između Bugarske i Srbije ozbiljan je period. Ipak ne zaboravimo da mi vekovima zajedno živimo na Balkanu. Nezavisno od prevrata istorije, mi generacijama posle nas dugujemo dobrosusedske odnose između naših država, zasnovane na podeljenim vrednostima i prijateljstvu, kako bismo jednog dana bili ravnopravni partneri u EU. Srbija je važan sused za Bugarsku. Naš osnovni interes je da naši susedi budu stabilni, da prosperiraju. Zato bismo osnovne poruke mogli definisati s tri pojma: dobrosusedstvo, zajedničke vrednosti, prijateljstvo.


Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji

Šta će biti prioriteti u vašem radu u Srbiji?
– Tokom svog delovanja želeo bih da se usredsredim na dalji razvoj bilateralnih odnosa između Republike Češke i Srbije. Poslednjih nekoliko godina došlo je do smanjenja intenziteta dijaloga na najvišem nivou, što je bilo uzrokovano izbornim periodom na srpskoj, a potom i na češkoj, strani. U ovom trenutku obe zemlje imaju stabilne vlade sa čvrstim mandatom, tako da je nastupio najbolji trenutak za oživljavanje međuvladine saradnje. Već imamo isplanirane razgovore na nivou premijera, predsednika, najviših predstavnika parlamenata, ministara. Cilj je produbljivanje ekonomske saradnje, kao i predaja naših iskustava iz procesa pristupanja EU. Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Republika Češka je šesti najveći investitor u Srbiji i želi da i dalje jača svoje prisustvo na ovoj perspektivnoj teritoriji. Srbija je zemlja koja raspolaže ogromnim potencijalom, poseduje tehnički obrazovane stručnjake, strateški položaj, optimalne prirodne uslove i sirovine. U suštinskom interesu Republike Češke jeste da Srbija što pre uđe u EU, te stoga dajemo, i nadalje ćemo davati, maksimum da joj to i uspe. Stoga je najvažnija saradnja ne samo na najvišem nivou već i razmena iskustava na nivou eksperata. Ovu saradnju ću tokom svog delovanja maksimalno podržavati i inicirati.