UK Parobrod

Nekategorisan prostor

Parobrod je jedna od najznačajnijih referentnih tačaka savremene kulture u Beogradu. Community hub, nastao na tradiciji Školigrice i Škozorišta – Centra za kulturu Stari Grad (Ljubice Beljanski Ristić), koji je u svom drugom životu, za 5 godina svakodnevnog rada pokriva vizuelni program, film, pozorište, muziku, radionice i festivale, pop kulturu.

Filmstreet, Velika očekivanja, Biseri iz upravničkih fioka, Rock’n’Dorćoll, Amstel Unplugged, Trezor omaži, Evropske prestonice kulture, Weightless.rs, jazz scena DasBoot, tek samo su neki pojedinačni naslovi i derivati proistekli iz portfolia Parobroda. Kuća Đure Jakšića u Skadarliji deo je njenog organizacionog ustrojstva.

Ovaj vibrantni multitasking/multimedijalni prostor lokalne samouprave Starog grada i savremene kulture Beograda na reminiscenciji pop kulture 80’ i SFRJ empatije, reafirmiše i reintegriše jedinstveni evropski kulturni prostor na prostoru Zapadnog Balkana.

Dosegao je Zagreb, Rovinj, Esen, Dortmund, Duizburg,Turku,Talin, Helsinki, Gimaraeš, Bragu, Porto, Košice, Lublin, Bratislavu, Trst, Đenovu, Tulon, Aix, Arl, Marselj, Umeu i Stokholm, Plzen, Prag, Drezden, a jedini u prestonici izdaje lokalpatriotski kvartovski fanzin koji povezuje Dorćol, Palas i Savamalu.

Parobrod je institucionalni ledolomac i remorker alternativnih formata, od postulata otvorenih vrata preko ideja multukulturalnosti, do mainstrem-a kreativne industrije i socijalnih mreža.

Nalazi se u art deko arhitekturi moderne, zgradi Prvog Dunavskog društva (Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft) iz 1925. austrijskog arhitekte Aleksandra Popa i praškog đaka Stevana Tobolara, sa vidnim uticajem kasne Bečke secesije i Češkog kubizma.