Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Delegacija EU u Srbiji i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) uz podršku Ambasade Francuske u Beogradu predstaviće medijima 8. marta sa početkom u 13 sati u Holu Osnovne škole Kralj Petar Prvi (Kralja Petra br. 7) početak kampanje "Žene koje su izgradile Srbiju". 

Međunarodni dan žena, koji se obeležava 8. marta svake godine, predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost žena. Kao i svake godine, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, UN Women, priključuje se obeležavanju ovog važnog datuma u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira Evropska unija.  

Ovogodišnji Međunarodni dan žena – 8. mart stavlja u fokus i slavi žene koje su izgradile Srbiju. Na pet zdanja u Beogradu iza kojih stoje žene arhitekte biće postavljeni QR kodovi uz pomoć kojih će prolaznici preko svojih mobilnih telefona moći da očitaju, odnosno saznaju informacije o samoj zgradi kao i o arhitektinji koja ih je projektovala. 


Kampanja će biti pokrenuta u Osnovnoj školi Kralj Petar Prvi koju je projektovala prva žena arhitekta u Srbiji – Jelisaveta Načić

U sklopu svečanog početka kampanje medijima će se obratiti:

- Prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

- Nj.E. Sem Fabrici, Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji

- Nj.E. Frederik Mondolini, Ambasador Francuske u Srbiji

- Nj.E. Trejsi Galager, Zamenica Ambasadora Velike Britanije u Srbiji


Domaćini događaja biće:

Mladen Stevanović, direktor Osnovne škole Kralj Petar Prvi

Milena Zindović, Žensko arhitektonsko društvo u Srbiji 

*Na kraju događaja, medijima i gostima će biti podeljena mapa sa svim zgradama koje imaju QR kod i biće objavljeni svi detalji besplatne šetnje-obilaska tih zdanja uz stručno vođenje koje je zakazano za nedelju, 10. mart.