Dvostruki Olimpijac, profesor emeritus na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kuberten medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, profesor Šaul Ladani, nakon 70 godina ponovo će posetiti svoj rodni Beograd.

Ladani će tokom aprila posetiti Beograd, na inicijativu Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe i uz veliku pomoć Izraelske ambasade u Srbiji, održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka, posetiti Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kom će i učestvovati.

Pozivamo vas na predavanje “Survival of the Holocaust and Struggle for Success” koje će Ladani održati u petak, 20. aprila, od 12 časova na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, nakon kojeg će Ladani davati izjave za medije.

Šaul Ladani rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku. Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u “Kastnerovom vozu”. Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Neverovatna životna priča i sudbina vodi ga do Olimpijskim igara u Minhenu 1972. godine kada je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.