Dvostruki Olimpijac, profesor emeritus na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kubertin medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, profesor Šaul Ladanji, nakon 70 godina ponovo će posetiti svoj rodni Beograd.

Šaul Ladanji rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku. Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u "Kastnerovom vozu". Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Neverovatna životna priča i sudbina vodi ga do Olimpijskim igara u Minhenu 1972. godine kada je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.

Ladanji će tokom aprila posetiti Beograd, održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka, posetiti izraelsku ambasadu, Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kom će i učestvovati.

O tome kako se desilo da Šaul Ladanji posle 70 godina ponovo dođe u svoj rodni grad, priča nam Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe:

"Istražujući na Vikipediji naišao sam na odrednicu na engleskom jeziku posvećenu Šaulu. Video sam da čovek ima filmsku biografiju po kojoj bi se mogao snimiti holivudski film, da je rođen u Beogradu, a da o njemu ne postoji nijedan tekst na srpskom jeziku niti srpska stranica na Vikipediji! Objavio sam post o njemu na svom Fejsbuk profilu nakon čega je kolega Boris Trivan na noizz.rs objavio prvi tekst o Šaulu na srpskom. Pola godine kasnije kada je povodom jevrejskog praznika Hanuka posetila Novi Sad i naš festival Winterfest, Šaulovu zanimljivu životnu storiju ispričao sam Dženi Sedov, zamenici ambasadorke Izraela koja je rekla da će pokušati da ga pronađe. Nekoliko nedelja kasnije Dženi i ja smo dobili mejl sa Šaulove adrese: 'Rado ću doći u Beograd i učestvovati na Beogradskom maratonu!' Uvek sam srećan kada se desi nešto ovako jer je to dokaz da je moć medija u saradnji sa ljudima dobre volje - gotovo neograničena!", kaže Robert Čoban.

Ladanji, u svojoj 82. godini, i dalje svake godine učestvuje u raznim pešačkim događajima i svakodnevno prepešači najmanje 11 kilometara. Svoj rođendan obeležava interesantnom tradicijom tako što prepešaći onoliko kilometara koliko je napunio godina.

Gallery