Šta spaja Srbiju, Indoneziju, Francusku i Argentinu? Na jedinstvenom međunarodnom festivalu Kuhinje sveta, koje se održava u petak i subotu (20. I 21.4.2018. godine) u hotelu Royal inn u centru Beograda, biće predstavljana najpoznatija jela Republike Indonezije, poznati francuski sirevi i argentinski slatkiši od mleka. Tokom dva dana festivala, posetiocima će se predstaviti više od 25 samostalnih izlagača, kao što su: proizvođači organskih proizvoda, kakaa, začina, testenina od raznih vrsta žitarica, čokolada bez šećera, kulena, ovsenih krekera, proizvoda s tartufima, proizvoda od voća, proizvoda od prepeličijih jaja... Ponudu će upotpuniti i zanimljivi slatkiši, kao što je slatko od ljutih paprika, sladoled od domaćih sorti voća i vinove loze, med s dodacima, vina iz Velike Britanije, piva iz Srbije…

Specijalan gosti Ambasada Republike Indonezije i Ambasada Republike Makedonije Specijalan gost festivala je Nj.E. Harry Richard James Kandou, ambasador Republike Indonezije u Srbiji koji će prisustvovati radionici čuvenih indonežanskih jela (subota od 13.30 do 14.30). Na radionici ambasade Indonezije, Agus Susetyo, kuvar indonežanskog restorana u Beogradu, spremiće 2 poznata jela s nudlama: «bala bala» i «dadar gulung».  U petak, 20.4.2018. godine, gost Festivala biće i gospodin Vasko Grkov, opunomoćeni ministar ambasade Republike Makedonije u Beogradu (u 12.30 časova). Na festivalu će se izlagati i proizvođači posuđa vrhunskog kvaliteta i ekskluzivne opreme za pripremu i serviranje hrane i ajurvedski zdravstveni centar. Ulaz na Festival Kuhinje sveta i na sve radionice i predavanja je besplatan. Poznati kuvari, blogeri, TV voditelji i doktori vode radionice Da kuhinju i spremanje hrane svi vole, potvrdile su i mnogobrojne poznate ličnosti koje će održati radionice ili predavanja tokom dva festivalska dana.

Pored Katarine Samardžić, autorke emisije na TV Kitchen „Katy the Cook“, Maje Volk, doktorke i autorke knjige o sirovoj hrani, doktora Saše Plećevića, poznatijeg kao dr Feelgod, na festivalu će učestvovati i mnoga druga poznata lica koja uživaju u spremanju hrane i pripremi raznovrsnih recepta za svoje emisije, blogove ili restorane. Snežana Jandrlić, poznata je, ne samo po fantastičnom vokalu i pesmi «Dolazi zima» već i po ukusnim makrobiotičkim receptima i koji će biti tema njenog predavanja. Olivera Rosić, poznata autorka recepata srpske posne kuhinje, sa učesnicima festivala će spremati sirove torte bez šećera, dok će Maja Petrović, autorka nagrađivanog bloga «Vitki gurman» govoriti o zdravoj hrani i «guruima». Danijela Pantić Conić, urednica magazina za zdraviji život «Eva i ja», predstaviće koncept brze i zdrave hrane, a Anikca Milić, govoriće o životu bez glutena. Augus Susetyo indonežanski kuvar, spremaće jela iz nacionalne kuhinje Indonezije. Vesna Stanojević, koordinatorka «Sigurne kuće» i dr Mirjana Đokić, govoriće o ishrani u stresnim situacijama. Raspored radionica pogledajte u dodatku. Zdravija hrana za decu!

Tokom trajanja festivala, dok roditelji mirno razgledaju i kupuju poznate proizvode, deca će moći da uživanju na celodnevnim interaktivnim radionicama koje će voditi:  predškolska ustanova «dr Sima Milošević» i «Mali kuvari», udruženje građana koje promoviše zdravu ishranu i zdravije stilove života (petak od 17 do 19.30) i vrtić i predškolska ustanova «Lavić Mravić» (subota od 11 do 13 i od 17 do 19.30). Sve radionice, uključujući i radionice za najmlađe su besplatne i otvorene su za javnost. Broj mesta je ograničen, te je prijava obavezna.