Savez pčelarskih organizacija Srbije

location: Beograd

Iako vrlo mlado, Srpsko pčelarsko društvo, učestvovalo je na Svetskoj pčelarskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Za učešće na izložbi i izložene pčelarske eksponate Srpsko pčelarsko društvo odlikovano je zlatnom i srebrnom medaljom, a predsednik Društva i urednik lista „Pčelar“ Aleksa M. Živanović, za organizovanje izložbe i svoj doprinos njenom uspehu, zlatnom medaljom.

Nakon dve godine od osnivanja, Srpsko pčelarsko društvo je, pod najvišom zaštitom Njenog Veličanstva Kraljice Drage, održalo Kongres pčelara i izložbu od 30. septembra do 2. oktobra 1900. godine u Beogradu. Po osvećenju izložbe prvi se govorom i pozdravom prisutnih obratio potpredsednik Srpskog pčelarskog društva arhimandrit Ilarion Vesić, profesor bogoslovije.

Potom je uzeo reč predsednik Društva Aleksa M. Živanović i umolio g. Ministra narodne privrede Dušana M. Spasića da prvu zemaljsku pčelarsku izložbu otvori, što je ovaj nadahnutim govorom i učinio. Pošto je g. Ministar narodne privrede otvorio izložbu, Visokopreosvećeni Gospodin Mitropolit Inokentije, u veoma lepoj besedi izneo je korist od pčela ne samo u materijalnom, nego i u religiozno-moralnom pogledu.

Izložbi i Kongresu pčelara prisustvovali su i pčelari iz Hrvatske, Vojvodine, Slavonije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Među ostalima su bili i prof. Jovan Živanović i Ivan Maširević iz Sremskih Karlovaca. Na izložbi su podeljene brojne i vredne nagrade za izložene eksponate i pčelinje proizvode.

Telefon: +381 11 61 28 071

Internet stranica:

E-mail: spos.rs@gmail.com