RIO

location: Novi Sad

Udruženje zaštite životne sredine RIO se bavi promotivnim i edukativnim aktivnostima a sve u cilju poboljšanja uslova životne sredine.

Organizaciju su osnovali studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu 2013. godine u cilju podizanja svesti mladih i građana o značaju zaštite životne sredine. Intenzivnim radom udruženje RIO je uspelo da proširi svoju ideju na regionalnom nivou tako da su trenutno aktivisti udruženja studenti više fakulteta iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Najveći trajni projekat udruženja je Međunarodna studentska naučna konferencija zaštite životne sredine FISEC. Učestvujemo u pripremnim sastancima za pregovaračko Poglavlje 27 za pristup Evropskoj Uniji. Glavna oblast rada je razmena znanja i primena dobre prakse iz oblasti očuvanja životne sredine u cilju povećanja kapaciteti stručnih ljudi koji se bave ovim pitanjem.

Po čemu se izdvajamo:
- Sprovođenje edukativnih radionica i obuka iz oblasti zaštite životne sredine u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine.
- Organizovanje ekspertskih predavanja u sklopu Fakulteta namenjenih studentima i ljudima koji se bave pitanjem zaštite životne sredine.
- Predstavljanje novih trendova u svetu i novih naučnih metoda istraživačkog rada u polju zaštite životne sredine.
- Jedni od eminentnih stručnjaka koji su održali predavanja na našim sekcijama su: dr Nikoleta Kukučka, prof. Dr Milan Matavulj, prof. Dr Milena Bečelić-Tomin, Aleksandar Veljić, dr Miroslav Kukučka, prof. dr Mirna-Habuda Stanić, prof. dr Mario Šiljeg, prof. dr Dinko Vujević i drugi.
- Umrežavanje sa OCD koje se bave ovim pitanjem u cilju standardizacije i jačanja kapaciteta svih aktivista, kao i onih OCD sa kojima smo umreženi. Jedni od OCD sa kojima aktivno sarađujemo su: Green Link, Studentska Unija Srbije, Studentski Savez Beograda, Eko Tok Zrenjanin, NIDBS Josif Pančić Novi Sad, Planinarsko društvo Kinđa Kikinda, Društvo studenata biologije Sarajevo i mnogi drugi.
- Organizovanje sanacija divljih i sekundarnih deponija na obali Dunava od strane studenata i srednjoškolaca.
- Umrežavanje sa studentima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou u cilju jačanja kapaciteta, modernizacije tehnika savladavanja problema u oblasti zakonodavstva u životnoj sredini i aktivnog učešća građana u odlukama u životnoj sredini.