Regionalna privredna komora Niš

location: Niš

Regionalna privredna komora Niš je nezavisna, interesna i stručno-poslovna asocijacija privrede i privrednika, koja preko granskih udruženja, ali i organa upravljanja - skupštine i upravnog odbora - dosledno zastupa interese svojih članica. Komora je neprofitna i nepolitička organizacija, čije su aktivnosti usmerene isključivo ka podršci privrede regiona.

Trajni zadatak RPK Niš jeste stvaranje zdrave, profitabilne, savremene i tržišno orijentisane privrede regiona, kao i pružanje stručne pomoći svojim članovima radi poboljšanja i unapređivanja njihovog poslovanja i razvoja.

Svaki privrednik samim registrovanjem (preduzeća i preduzetnici) automatski postaje član Regionalne privredne komore Niš i Privredne komore Srbije, na osnovu Zakona o Komorama (2001).

RPK Niš geografski pokriva jugoistočni deo Srbije, zahvatajući tri administrativna okruga - Nišavski, Pirotski i Toplički. Na području 19 opština ovih okruga, na površini od 7867 km2, živi preko 600 000 stanovnika. Sedište RPK Niš je u Nišu, trećem po veličini gradu u Srbiji, velikom industrijskom, trgovačkom i univerzitetskom centru, koga odlikuje izuzetno povoljan geografski položaj, kao i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Niški region spada u red većih privrednih oblasti u smislu postojanja velikih industrijskih kompleksa tekstilne, hemijske, duvanske, mašinske i elektronske industrije, ali je poznat i po svojim preduzećima u oblasti ugostiteljstva, saobraćaja i turizma.