Mati DOO - Program predavanja Zajedno

location: Beograd

Program edukacije Zajedno, nastao je kao rezultat profesionalnog rada na problemima u oblasti partnerskih odnosa i porodice. Svesni krize koja vlada u oblasti partnerskih odnosa, partnerske zajednice, porodice, zauzeli smo stanovište da iako prisutan, ekonomski momenat nije najvažniji element koji dovodi do krize. Pre svega je u pitanju individualni ugao posmatranja, nepoverenje koje se stvorilo, nesigurnost, zbunjenost u ulogama koje biološki i sociološki pripadaju ženi i muškarcu, pojedinačni sistemi vrednosti. Zaobravilo se prijateljstvo, dogovaranje, partnerstvo. Zaljubljenost se proziva ljubavlju a do ljubavi ne umemo da stignemo. Važne stvari kao što je bužet u braku, pravni aspekti zajednice, kvalitet komunikacije, su oblasti o kojima nas niko ne uči a veoma često baš u svakodnevnim situacijama dolazi do problema koji eskaliraju u sukobe i nepoverenje.

Probleme koje smo uočili grupisali smo u teme. Koncipirali u oblasti nesporazuma, učenja i razvoja. To su oblasti sa kojima je dobro da bude upoznat svako ko želi da ostvari uspešan partnerski odnos a priprema se za zajednički život. Takođe i oni koji su već duže u zajednici. Umeće življenja u zajednici je veština i kao svaka druga veština. Ljubav se uči.

Program je okupio vrhunske stručnjake, najbolje kod nas na ove teme.

Spisak aktuelnih predavanja i predavača:
- Kultura komunikacije u zajednici - prof dr Zorica Tomić
- Različitost i ravnopravnost muškarca i žene i partnerski odnosi. Zaljubljenost, ljubav i ljubomora. Različita očekivanja - prof dr Žarko Trebješanin
- Priprema i razvoj kroz partnerstvo i roditeljstvo - Jasna Lovrić, koučing psiholog
- Pravni aspekti zajednice. Deca, imovina, prava - Nikoleta Vučenović, advokat
- Socijalne vrline i umeće življenje u zajednici - prof dr Tatjana Milivojević
- Veština življenja u zajednici - bonton - Jasna Tulić, Code Diplomatique
- Nasilje u zajednici i vrste nasilja - prof dr Tatjana Milivojević
- Planiranje porodice i seksualnost - dr sci med Katarina Sedlecki
- Budžet u zajednici - prof dr Ljiljana Manić
- Etičke kategorije - đakon Radomir Marinković

Biografija MATI DOO
MATI DOO u okviru koje je pokrenut program Zajedno,  osnovana je 2018. godine. Međutim MATI u varijantama imena i načina organizovanja, postoji 15 godina i angažovana je u različitim oblastima ali uvek vezano za probleme partnerske zajednice i dece. Pored predavanja, individualnog i grupnog rada, Jasna Lovrić i MATI su se angažovali i u svim drugim oblastima gde su mogli biti od pomoći. MATI je prvobitno izrasla iz MMM Srbije (Mouvement Mondial des Meres Serbia) čiji je Jasna Lovrić osnivač i predsednik od 2002. godine a koja je bila deo šire svetske mreže ženskih udruženja koja rade na psihološkim, emotivnim i razvojnim problemima dece i porodice, partnerskih odnosa. Jedan od primera direktnog angažovanja je rad MMM Srbije: “Posleratne trauma dece uzrasta od 13 do 15 godina u Srbiji” koji je 2005. godine prezentiran u Smolenicama, Slovačka, pred 40 stručnjaka iz 19 zemalja sveta. Dalja angažovanja kroz pomoć i podršku ženama i porodicama: MATI žensko preduzetništvo i domaća radinost (2012. god.). Udruženje MATI žene sela – žene grada, (2015. god.). Niz učešća na konferencijama, projektima, prezentacijama, edukacijama o problemima partnerskih odnosa, partnerske zajednice, žena, dece i td. Neprekidan rad sa grupama i individualni.

Jasna Lovrić, konstruktivistički koučing psiholog, autor i osnivač programa Zajedno.