EORTC

location: Brisel

Pre više od 50 godina, vizionarski lideri u medicini raka shvatili su da napredak lečenja pacijenata zahteva dobro razumevanje bolesti i biologije, snažno testiranje novih tretmana i interdisciplinarnu saradnju i razmenu izvan državnih granica. Ovo i danas ostaje istinito, i još je važnije dok se selimo u doba personalizovane medicine.

Platforme za molekularno testiranje su potrebne za profilovanje tumora svakog pacijenta. Novi alati i metode slikanja omogućavaju adekvatnu i ranu procenu efekta tretmana. Evropska organizacija za istraživanje i lečenje raka (EORTC) je dobro pozicionirana da pruži potrebnu mrežu i infrastrukturu za unapređivanje nauke i novih tretmana. Glavno osoblje EORTC-a željno je doprineti i pomoći, a mi se iskreno zahvaljujemo ovde za njihovu stalnu posvećenost.

Onkologija je porasla iz malih subdisciplina interne medicine, radioterapije ili operacije, respektivno, na svoju veliku specijalnost. Izuzetno povećanje znanja, razumevanja i tretmana dovelo je do specijalizacije na organima, što se ogleda u strukturi EORTC grupe. Kako se krećemo napred, interdisciplinarnost, integracija farmakologije, molekularne biologije, tumorske imunologije i slikanja, kao i transverzalno rešavanje problema izvan organske medicine sve više se povećava.