Dom omladine

location: Beograd

Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta.

Dom omladine Beograda je ustanova kultura i obrazovanja Grada Beograda, koja već 50 godina, još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima. U svom spektru delatnosti Dom omladine obuhvata sve umetničke discipline i forme: muziku, film, pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije. Podjednako važno mesto u programskim aktivnostima zauzimaju debatni i tribinski programi, u okviru kojih se analiziraju aktuelne teme iz različitih oblasti (popularna i tradicionalna kultura, filozofija, socijalna pitanja, nauka, književnost, naučna fantastika, muzika...), ali i programi bazirani na spoju umetnosti i nauke.

Posebna pažnja posvećena je obrazovnom programu, koji je za učenike i studente potpuno besplatan, a realizuje se kroz brojne radionice i predavanja iz najrazličitijih oblasti. Dom omladine Beograda od početka 2014. godine ima i moderno opremljen IT kutak, koji služi za obrazovanje mladih i kao platforma za pokretanje njihovih start-ap projekata. Jedan od osnovnih zadataka Doma omladine Beograda je da kontinuirano stvara uslove za dodatno obrazovanje mladih, kroz neformalnu i vršnjačku edukaciju, ali i da im omogući da se kreativno izraze, da stvaraju i ostvaruju se.

Aktivna komunikacija sa publikom je redovna aktivnost ovog centra kulture i obrazovanja posvećenog mladima. Veb sajt Doma omladine Beograda se dnevno ažurira i obiluje informacijama o programima, kao i o umetnicima, gostima i učesnicima programa, što je u stručnoj javnosti prepoznato kao kvalitet, te je www.domomladine.org proglašen za pobednika u kategoriji „Kultura i umetnost – VEB TOP 50“ za 2013. godinu, po izboru magazina Pi-si Pres. Pored toga, redovno se koriste savremeni načini komunikacije sa mladima kroz društvene mreže, elektronski bilten, ali i novi veb televizijski kanal, te direktne prenose mnogih programa na sajtu Doma omladine Beograda.

Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata.

Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine Beograda. Najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine Beograda, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Tokom čitave 2014. godine slavi se veliki i važan jubilej – 50 godina postojanja i rada Doma omladine Beograda. Kroz niz besplatnih programa u okviru akcije „50 poklona za 50 godina“, sa dve centralne proslave (jun i oktobar) i kroz redovne programe, akcenat obeležavanja ovog jubileja biće na revalorizaciji značaja Doma omladine Beograda u proteklim godinama i pogledu na njegovo mesto i značaj u budućnosti.

Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa mladima. Profesionalnost, fleksibilnost i prilagodljivost bilo kom zahtevu, te visoki standardi u realizaciji podrazumevaju se u svim aktivnostima Doma omladine Beograda.

Delatnost se obavlja u više prostora, na preko 5000 m2: Velika sala, Sala Amerikana, Klub DOB, Galerija DOB, Tribinska sala na I spratu, Holovi, IT Kutak, scena „Zidić“ na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, Američki kutak, EU Info centar kao i u „depandansu“ Magacin u Kraljevića Marka 4 i 8. Svi prostori u potpunosti su dostupni osobama sa invaliditetom – Dom omladine Beograda opremljen je specijalnim liftom za osobe u invalidskim kolicima, kao i induktivnim petljama koje omogućavaju osobama oštećenog sluha da prate program, a ulazi su obeleženi natpisima na Brajevoj azbuci.

Dom omladine Beograda ostvaruje intenzivnu saradnju i aktivnu komunikaciju sa brojnim kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama, omladinskim i studentskim asocijacijama, te sa vladinim i nevladinim organizacijama. Takođe, realizuje programske aktivnosti sarađujući sa brojnim ustanovama kulture i umetnosti širom Srbije, u regionu i na međunarodnom nivou.