British Council Serbia

location: Beograd

British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose iz Velike Britanije.

British Council otvara međunarodne prilike za ljude iz Velike Britanije, ali i iz drugih zemalja i gradi poverenje između njih širom sveta. To je ono što mi smatramo kulturnim odnosima.

Gradimo poverenje i razumevanje za Veliku Britaniju sa ciljem da stvorimo sigurniji i napredniji svet. Posmatrano u odnosu na naš uticaj, mi smo vodeća svetska organizacija za kulturne odnose. Kulturni odnosi su komponenta međunarodnih odnosa koji se fokusiraju na povezivanje ljudi, ali i uspostavljanje veza između političkih predstavnika i građana, kao i među političkim predstavnicima različitih zemalja međusobno.

Koristimo engleski, umetnost, obrazovanje i društvo – najbolje od onoga što Velika Britanije može da ponudi u oblasti kulture – kako bismo približili ljude i učinili saradnju sa Velikom Britanijom što atraktivnijom. British Council ima preko 7.000 zaposlenih u 191 kancelariji u 110 zemalja i teritorija.

British Council u Srbiji:

Beograd je jedan od prvih osam gradova u inostranstvu u kome je British Council otvorio svoju kancelariju.

Naša prva kancelarija u staroj Jugoslaviji je otvorena 1940. godine. Bila je poznata pod nazivom Jugoslovensko-britanski institut i prostirala se na prva dva sprata Anglo-američko-jugoslovenskog kluba. Klub je bio u samom centru grada, u današnjoj Palati Albanija. U tom periodu, dve naše najvažnije aktivnosti bile su vođenje kurseva za učenje engleskog jezika i Englesko obdanište.

Više od 40 godina su naša kancelarija i biblioteka bile odvojene, i posle dugog premišljanja, odlučili smo da se preselimo na adresu gde smo i danas, na Terazijama. Na Terazije smo se preselili 2001. godine i sada smo samo 100 metara udaljeni od mesta gde smo prvo počeli sa radom – od Jugoslovensko-britanskog instituta.

Godine 2008, Briitsh Council je redefinisao svoju ulogu u Evropi, sa ciljem da osigura svoj doprinos jačanju kulturnih odnosa kako na tlu Evrope, tako i van evropskih granica, istovremeno delujuću u okruženju koje se veoma brzo menja.

Ova promena se direktno odrazila na našu biblioteku. Imajući u vidu da je jedinstvenost naše ponude slabila, deo materijala smo prosledili našim novim partnerima – bibliotekama u Novom Sadu i Kragujevcu. Slanje naših materijala baš u ove gradove poklopilo se sa potrebama koje su već dugo postojale u ovim univerzitetskim centrima za našim materijalima, a koji će im omogućiti da informišu širu publiku u Srbiji o našim aktivostima.