Allen Carr

location: Beograd

Alen Kar - knjigovođa i biznismen iz Londona. Bio je uspešan u svom poslu, ali zavisnost od 100 cigareta dnevno ga je dovodila do očajanja. Posle niza bezuspešnih pokušaja da ostavi pušenje uz pomoć metoda snage volje, on je 1983. godine otkrio metod kojem je dao ime “Lak način da se ostavi pušenje”.

Danas je opšte prihvaćen kao vodeći svetski stručnjak za odvikavanje od pušenja a u proteklih 30 godina, uz pomoć njegovog metoda pušenje je ostavilo više od 13 miliona pušača širom sveta.

Alen Kar ima više od 80 centara na svih 5 kontinenata

Kako metod funkcioniše?

Alen Kar je shvatio da je jedini razlog zbog kojeg pušači pale sledeću cigaretu zapravo potreba da se oslobode neugodnosti izazvane prethodnom. Takođe je shvatio da je veoma lako osloboditi se zavisnosti iz razloga što su simptomi fizičke nikotinske apstinencijalne krize blagi a njihova manifestacija se svodi na osećaj praznine i nesigurnosti.

On je uočio da pušačima koji pokušavaju da ostave pušenje glavni problem predstavlja ubeđenje da im cigarete pružaju oslonac i zadovoljstvo, da im pomažu da se skoncentrišu i opuste a periodi apstinencije su praćeni osećajem da im je nešto uskraćeno. Alenov zaključak je bio da se pušači susreću sa dva straha, jedan je onaj od štetnih posledica pušenja a drugi onaj kako će dalje živeti bez cigareta.

Otklanjanjem ova dva straha metod pomaže pušačima da cigarete ostave sa uživanjem, odmah, zauvek, bez snage volje i osećaja odricanja.

Kako se metod sprovodi?

Metod se sprovodi na šestočasovnim terapijama u grupama do 8 ljudi. Većini pušača je dovoljna jedna terapija, dok su za one kojima je potrebno nešto više vremena predviđene dve dodatne dvoipočasovne terapije (ne predstavljaju ponavljanje prve terapije).

Kako metod funkcioniše u medicinskom smislu?

U medicinskom smislu metod predstavlja kombinaciju bihejvioralne i kognitivne psihoterapijske tehnike. Kognitivna terapija pripada širem krugu psihoterapijskih metoda i u svojoj osnovi ima teoriju učenja tj. promenu ponašanja putem reči i objašnjenja.