Kombank dvorana

Nekategorisan prostor

Na osnovu do sada dostupne arhive, Dvorana Doma sindikata, iako još u potpunosti nedovršena, svečano je otvorena 13. juna 1957. godine.
Pozdravnu reč tim povodom je upriličio Ašer Deleon, član tadašnjeg veća Saveza sindikata Jugoslavije.

Zatim je svečanoj atmosferi svoj doprinos dao orkestar Beogradske filharmonije izvedbom čuvene Četvrte simfonije Petra Iljiča Čajkovskog pod dirigentskom palicom Krešimira Baranovića.

U istom mesecu održan je Jugoslovenski festival lake muzike (14-21. jun), kao i Prvi kongres radničkih saveta Jugoslavije (25-27. jun).
Ujesen iste godine, od 29. septembra do 5. oktobra, održan je 15. Međunarodni kongres za vojnu medicinu i farmaciju, čime dvorana izlazi iz lokalnih izvora i postaje i dvorana sa internacionalnom reputacijom, koju će održavati i do današnjih dana.
Do kraja 1957. godine slede još Treći jugoslovenski kongres za preventivnu medicinu (23 – 24. oktobar) i Prvi kongres Saveza društava poljoprivrednih inženjera i tehničara (18-19. novembar).

Jedan vrlo važan datum je i 7. septembar 1957. godine, kada je u Velikoj dvorani održana prva filmska projekcija. Bila je to premijera domaćeg (jugoslovenskog) filma „Samo ljudi“. Režirao ga je Branko Bauer po scenariju Arsena Diklića, a glumili su između ostalih i Tamara Miletić, Milorad Margetić, Olivera Marković i Nela Eržišnik. Film je melodrama i obrađuje ljubav između ratnog invalida i slepe devojke.

Od te godine pa do danas, Velika Dvorana Doma sindikata je ostala i filmska dvorana i uspela je, iako prepuštena samoj sebi, da održi tehnološki korak sa nizom savremenih filmskih dvorana u gradu.

Aprila 2013. godine Vlada Srbije je kompletnu zgradu Doma sindikata proglasila za spomenik kulture u Beogradu.

FILMSKA TEHNOLOGIJA:

1998.
U Velikoj dvorani instaliran višekanalni filmski audio sistem u formatu Dolby Surround SR sa optičkim tonskim čitačima i procesorom Dolby CP45.

2001.
U Velikoj dvorani instaliran višekanalni filmski audio sistem u formatu Dolby Digital sa digitalnim tonskim čitačima i Dolby procesorom CP650 – ovo je bio prvi CP650 u zemlji.

2002.
U Velikoj dvorani instaliran višekanalni filmski audio sistem u formatu Dolby Digital Surround Ex sa digitalnim tonskim čitačima i Dolby procesorom CP650 – ovo je bio prvi Dolby Surround Ex sistem u zemlji. U Sali 2 instaliran višekanalni filmski audio sistem u formatu Dolby Digital sa digitalnim tonskim čitačima i Dolby procesorom CP650.

KONCERTNA TEHNOLOGIJA:

2005.
Instaliran referentni koncertni audio sistem L’ Acoustics (KUDO) i do sada je to jedini permanentno instaliran koncertni L’ Acoustics sistem u zemlji
(Svi inostrani učesnici koji su gostovali u dvorani od 2005. godine do danas, koristili su ovaj sistem iako su neki od njih dolazili u Beograd sa svojim turing sistemima – među njima su bili i Eric Burdon, Ritchie Blackmore, Tommy Emmanuell, Laurie Anderson, Los Lobos, Incognito i mnogi drugi).

2012.
U Velikoj dvorani instaliran digitalni audio mikser Yamaha.

2013.
Velika dvorana u potpunosti prelazi na digitalnu koncertnu tehnologiju instaliranjem dva digitalna audio miksera (FOH i Stage) svetski poznate firme Yamaha i na taj način uz postojeći audio sistem L ’Acoustics (KUDO), postaje najprofesionalnije opremljena koncertna dvorana u zemlji.