Vršnjačko nasilje

Jezik Serbian

Obrazovanje i Edukacija

U vremenu kada je nasilje sve češća pojava u svakodnevnom životu, potrebno je probuditi svest kako državnih institucija i organizacija, tako i pojedinaca o različitim načinima za njegovo suzbijanje, ali i o ozbiljnosti rešavanja ovog aktuelnog problema.

Podaci Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazuju da je najzastupljenije verbalno nasilje – vređanje, spletkarenje, davanje pogrdnih imena, ismevanje, ogovaranje, širenje laži, ali je prisutno i udaranje, otimanje, seksualno uznemiravanje, snimanje bez nečijeg pristanka i slanje uznemirujućih SMS poruka.

Rezultati istraživanja koje je sprovela ova grupa pokazali su da je 44,2 odsto učenika samo tokom poslednja tri meseca doživelo neki oblik nasilja (47,2 odsto mlađih i 42,7 odsto starijih).
S ciljem poboljšanja ove statistike, Institut za moderno obrazovanje u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i Centrom Krug organizuje besplatnu tribinu „Vršnjačko nasilje”.

KOME JE DOGAĐAJ NAMENJEN?
Tribina je namenjena svim zaposlenima u obrazovanju, roditeljima, mladima, društveno odgovornim kompanijama i organizacijama ali i državnim institucijama.

ŠTA VAS OČEKUJE NA TRIBINI?
Tribina ima za cilj da probudi i podstakne sve državne institucije, organizacije i pojedince da se detaljnije pozabave aktuelnom temom, razmene mišljenja i iskustva sa publikom i učesnicima i predlože korake dalje prevencije vršnjačkog nasilja među decom.

Posebno je važno upoznati prisutne sa karakteristikama nasilnog ponašanja, profilom nasilnika kao i merama koje lica mogu preduzeti u svrhu suzbijanja takvog ponašanja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima.
Diskusija treba da, pored razmene mišljenja i iskustava, izrodi i nove ideje primene preventivnih programa (pa i same programe), kao i da uključi nove aktiviste koji bi sprovodili u okviru svoje lokalne zajednice predložene mere.

TEME KOJE ĆE BITI ZASTUPLJENE:
- Šta je vršnjačko nasilje i kada se javlja
- Oblici vršnjačkog nasilja
- Najzastupljeniji oblici
- Prevencija vršnjačkog nasilja

ŠTA ĆETE DOBITI?
Saznaćete na koji način da prepoznate i razlikujete oblike nasilja i kako da brzo pronađete adekvatan način za njegovo rešavanje i tako doprinesete sveukupnom smanjenju učestalosti javljanja ovog problema i povećavanja bezbednosti dece. Upoznaćete se sa programima koji postoje i organizuju se u školama sa ciljem stvaranja zdravijeg radnog okruzenja.

UČESNICI NA TRIBINIi:
Aleksandar Kuzmanović, diplomirani psiholog, predsednik udruženja Mreža profesionalaca Srbije „SPONE“
Marija Milenković, pedagog, psihoterapeut i coach, menadžer Instituta za moderno obrazovanje, osnivač i predsednik psihoterapijsko-edukativnog Centra Krug
Milanka Petković, saradnik za socijalnu zaštitu i koordinator Tima za prevenciju nasilja
Na tribini će takođe učestvovati predstavnici MUP-a Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i druge osobe iz javnog života koje su podržale događaj.

Mesto održavanja tribine: svečana sala Skupštine grada, Dragoslava Jovanovića 2, Stari dvor (ulaz iz Bulevara Kralja Aleksandra)