Nezavisna i regulatorna tela - Zašto moraju da budu nezavisna?

Jezik: Serbian

Biznis i Ekonomija
Business Info Group uz podršku National Endowment for Democracy Vas poziva na forum Nezavisna i regulatorna tela - Zašto moraju da budu nezavisna?TEMA:

Ima li među nezavisnim i regulatornim telima onih koja su uspela da se odupru uticaju izvršne vlasti? Kakav je put od svog osnivanja prešla institucija Zaštitnika građana? Zašto u delu javnosti postoji mišljenje da Agencija za borbu protiv korupcije faktički više ne postoji? Do sada se više puta moglo čuti da je jedina preostala nezavisna institucija – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Zašto postoji bojazan da i njoj „ističe vreme" jer Rodoljubu Šabiću krajem godine ističe mandat? Da li zaista nezavisne i kontrolne institucije zavise od ličnosti koje ih vode?Zbog čega je neophodno da sve ove institucije budu nezavisne od izvršne vlasti i na koji je način zakonska regulativa menjana u ovoj oblasti – da bi pojačala ili umanjila njihovu nezavisnost? Da li se novi predlozi zakonskih rešenja razlikuju od regulative EU i šta to konkretno znači za pregovore Srbije sa EU?Da li je Kancelarija poverenika konsultovana u pripremama novih zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o zaštiti podataka o ličnosti? Za deo stručne javnosti neka od rešenja ovih zakona su sporna i ugrožavaju nezavisnost ove, retke preostale nezavisne institucije.TEME FORUMA:

- Zašto nezavisne institucije moraju biti nezavisne

- Kakav je stvarni odnos izvršne vlasti prema ovim institucijama i po čemu se mi razlikujemo od evropskih zemalja u odnosu države s jedne i nezavisnih i regulatornih tela s druge strane

- Nova zakonska rešenja – jačanje ili slabljenje nezavisnosti ovih institucija

- U čemu se nova zakonska rešenja razlikuju od regulative EU

- Hoće li nova zakonska rešenja uticati na tok pregovora sa EU

- Primeri ugrožavanja nezavisnosti i ometanja u radu Kancelarije poverenika i Kancelarije ombudsmana, od njihovog osnivanja do danasGOVORNICI NA FORUMU:

- Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

- Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

- Miloš Janković, doskorašnji zamenik Zaštitnika građana za zaštitu prava lica lišenih slobode

- Zoran Stojiljković, nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcijeMODERATOR:

- Zora Drčelić, novinarForum će pratiti predstavnici medija, a biće pozvani i predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija, ambasada, fakulteta.Potvrde učešća na e-mail: dusica.jovanovic@big.co.rs

Izvor: big.co.rs