Hacking in the Dark

Jezik Serbian

IT i Tehnologija

Nakon konferencije održane u februaru pod nazivom “Demistifikacija i putovanje kroz skriveni internet”, Brasidas Grupa će u beogradskom Startit Centru organizovati i hakaton pod nazivom “Hacking in the Dark”.

Na konferenciji su učesnici imali priliku da se upoznaju sa svetom deep i dark weba, kao i na koje sve načine se internet može koristiti za prikupljanje informacija.

Izvršni direktor Brasidas grupe Andrej Bastar objašnjava: Zbog velikog interesovanja privatnog i javnog sektora, odlučili smo se da povežemo naše metode strateškog prikupljanja informacija sa svetom deep weba kroz hakaton. Želimo da ostvarimo kompetitivnu prednost u otkrivanju inovativnih pristupa u deep web istraživanju. Verujemo u potencijal koji IT sektor u Srbiji ima da ponudi i nastavićemo da ulažemo u ovaj sektor kroz hakaton i druge slične aktivnosti.

Šta, gde i kako?
Želja Brasidasa je da utiče na izgradnju deep web zajednice, kao i da privuče mlade, kreativne talente da se prijave i da tokom 48 sati pokažu svoje veštine, timski rad i izdržljivost.
Tema hakatona je istraživanje Deep Weba kroz izgradnju softvera koji kombinuje big data i prediktivnu analizu za identifikaciju globalnih političkih i ekonomskih događaja, analizu diskusija koje daju momentum socijalnim revolucijama poput Arapskog proleća, kao i analizu kretanja tržišta, sa ciljem identifikacije informacija pre nego što postanu glavne vesti.

U skladu sa tim, cilj hakatona je kreiranje Dark Web rešenja koje adresira sledeće:
- Identifikaciju Dark Web sajtova i foruma koji trguju informacijama
- Izgradnju mreže virtuelnih avatara
- “Crawling” identifikovanih Dark Web sajtova za sadržaj
- Pretragu dokumenata, baza podataka i drugih informacija koje mogu pomoći u big data analizi
- Tagovanje i praćenje korisničkih mreža posetilaca/hostova Dark Web sajtova koji razmenjuju informacije.
- Učesnici će biti u prilici da rade i na unapređenju postojećeg search engine koji je Brasidas kreirao, i da se koriste njime tokom rada na svom projektu.
Važno je napomenuti da ne postoji određeni način na koji treba pristupiti ovom problemu, imajući u vidu neistraženost deep i dark weba, te je svaki kreativni pristup dobrodošao.

Timovi će raditi na sopstvenim računarima i opremi. Pre početka hakatona članovi će potpisati izjave koje se tiču kopiranja koda i materijala i zaštite intelektualne svojine, a primer NDA koji će učesnici potpisivati možete videti ovde.

Timovima će na raspolaganju tokom takmičenja biti i mentori koji će im pomagati oko pitanja tehničke prirode.

Prvi Deep Web hakaton u Srbiji će se održati u beogradskom Startit Centru, sa početkom od 31. marta u 18h i završetkom 2. aprila u 18h. U centru će učesnicima biti na raspolaganju hrana i piće, kao i drugi sadržaji.

Proglašenje pobednika i nagrade
Najbolja tri tima izabraće žiri iz Brasidasa, a svakog člana tima očekuju sledeće nagrade:
1. mesto – finansiranje daljeg razvijanja projekta kroz vrstu stipendije/plate članovima tima, kao i deo potencijalnog profita od korišćenja napravljenog softvera ili 3000 evra ukoliko tim odluči da ne radi dalje na projektu
2. mesto – PlayStation 4 za svakog člana tima
3. mesto – VR headset za svakog člana tima

Prijava
Prijave za prvi Deep Web hakaton u Srbiji su otvorene do 15. marta 2017. godine. Učesnici se prijavljuju kao tim od 2-4 učesnika. Izabrani timovi će biti obavešteni do 20. marta, a info sesija sa više informacija i prezentacijom postojećeg search engine-a će biti održana 29. marta.