Emocionalna i socijalna inteligencija kroz komunikacije i odnose

Jezik: Serbian

Obrazovanje i Edukacija
Interpersonalne veštine su veštine pravilnog stava prema raznim oblicima komunikacije. Ovladavanje njima znači i kako se kvalitetno adaptirati na poslovno i svako drugo okruženje, kako se postaviti prema konfliktu, kako uspešno sarađivati sa drugima. Učeći i usvajajući interpersonalne veštine stvaramo prostor za ispunjenje sopstvenih potreba i potreba drugih.Šta se podrazumeva pod interpersonalnim veštinama?

- veština slušanja;

- opažanje i osvešćen doživljaj;

- manifestacije komunikacije;

- prepoznavanje uloga u komunikaciji;

- koju ulogu igraš;

- koju ulogu igram;

- zašto uloge…

Ovladavanje interpersonalnim veštinama je osnova kvalitetnih odnosa svake vrste, širenja granica tolerancije, a time i ličnog prosperiteta.Socijalna i emocionalna inteligencija

Da bi pravilno funkcionisali u odnosu na okolinu i na sebe same, neophodno je razvijati socijalnu i emocionalnu inteligenciju. Moglo bi se reći da jedna bez druge ne mogu da egzistiraju.Socijalna inteligencija podrazumeva:

- razvijanje povezanosti i simpatije sa drugima;

- razvijanje veštine procene različitih društvenih situacija;

- adaptiranje na različite spoljne situacije;

- pronalaženje adekvatnog načina komunikacije sa okolinom;

- samokontrolu…

Socijalno inteligentni ljudi imaju visok nivo empatije i socijalne adaptibilnosti.Emocionalna inteligencija podrazumeva:

- razumevanje sebe;

- upravljanje sopstvenim osećanjima;

- samoprihvatanje;

- samootkrivanje;

- odgovornost prema drugima;

- odgovornost prema sebi;

- takođe samokontrolu…

Bez emocionalne inteligencije nema samomotivacije, osoba je ograničena u regulisanju svojih osećanja i raspoloženja, ima teškoće u obuzdavanju osećanja ili reakcija… što vodi ne samo ka ličnim frustracijama i nezadovoljstvu već i ka nemogućnosti izgradnje zdravih interpersonalnih odnosa i dobrog života u odnosu na svet u kome živi.Rad na socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji neodvojivi je deo rada na sebi, tačnije na samospoznaji koja dovodi do samorealizacije.NAPOMENA:

Datum kao i vreme početka kursa nije fiksno određen, prilagođen je svakom polazniku.

Dokumenti